Inhoud - Opleiding Welzijnscoach
De opleiding Welzijnscoach bestaat uit negen modules. De lesstof neemt je stap voor stap mee in de wereld van welzijn. Tijdens deze opleiding tot welzijnscoach is het daarom belangrijk om naast de lesstof ook vooral te oefenen met proefcoachees uit je eigen omgeving. Om zo het vak niet alleen theoretisch, maar ook in de praktijk in de vingers te krijgen.
De thuisstudie Welzijnscoach bestaat uit negen modules. De lesstof neemt je stap voor stap mee in de wereld van welzijn. Tijdens deze opleiding tot welzijnscoach is het daarom belangrijk om naast de lesstof ook vooral te oefenen met proefcoachees uit je eigen omgeving. Om zo het vak niet alleen theoretisch, maar ook in de praktijk in de vingers te krijgen.
Module 1 – De welzijnscoach
Om welzijnscoaching in een goed perspectief te kunnen plaatsen staat module 1 in het teken van de vraag: wat is welzijn? Vervolgens leer je meer over waar je als welzijnscoach aan de slag gaat en met wie én wat je daarvoor nodig hebt.
Module 2 – Basishouding van de welzijnscoach
Welzijnscoaching is een veelzijdig vak, waarbij niet alleen de coachingsgesprekken met de cliënt van belang zijn maar ook het samenwerken met het netwerk en andere zorgprofessionals. Het meest belangrijk is de houding van waaruit je als welzijnscoach je werk doet. Dit staat in module 2 centraal. Het gaat er dan vooral om op welke manier je naar je werk en de cliënt kijkt en hoe je met cliënten en andere betrokkenen in contact treedt.
Module 3 – De doelgroep van de welzijnscoach
De derde module van de opleiding Welzijnscoach richt zich op de doelgroep van de welzijnscoach of dagbestedingscoach. Met andere woorden: de cliënten aan wie de welzijnscoach ondersteuning biedt. Als je als welzijnscoach een beeld hebt van de cliënten die je gaat begeleiden dan helpt dit je om problemen en hulpvragen beter te plaatsen. De individuele situatie van de cliënt staat hierin altijd centraal. Kennis en begrip van de doelgroep in het algemeen kun je zien als bagage die je helpt om beter je weg te vinden met en voor de cliënt.
Module 4 – In gesprek met de cliënt
In deze module ga je de diepte in als het gaat over wat jouw taak als welzijnscoach inhoudt. Ook leer je hoe je het gesprek aangaat met de cliënt. Dit gesprek richt zich op het eigen verhaal van de cliënt, met eigen beperkingen, interesses en mogelijkheden. Maar ook hoe je in het gesprek de vraag van de cliënt helder kunt krijgen. Soms is het ook zo dat iemand wel een vraag stelt, maar dat hier achter andere vragen schuilgaan.
Module 5 – Een zinvolle dag
Als welzijnscoach help je de cliënt om een zinvolle dag te hebben, een zinvol leven. Maar wat is dat eigenlijk: zinvol? In module 5 wordt ingegaan op de begrippen zinvolle en waardevolle daginvulling. Hierbij leer je over de theoretische achtergronden zoals de activiteitentheorie en de disengagementtheorie. Het gaat er in deze module om dat je als welzijnscoach een bewuste kijk op dagbesteding ontwikkelt. Ouderen vormen een grote doelgroep voor welzijnscoaching, in deze module leer je daarom ook meer over een aantal belangrijke methoden die gebruikt worden in de ouderenzorg.
Module 6 – Samenwerken met het netwerk van de cliënt
Naast werken met de cliënt is ook zijn netwerk een belangrijk aandachtspunt in het werk van de welzijnscoach. In module 6 wordt hier uitgebreid aandacht aan geschonken. Bijvoorbeeld hoe je het netwerk versterkt en bij de cliënt betrekt. Je leert meer over een aantal modellen die een handvat geven bij het omgaan met het netwerk en/of de mantelzorgers. Ook ga je aan de slag met de sociale netwerkkaart en leer je hoe je hiermee, als welzijnscoach, kan werken.
Module 7 – Werken met de sociale kaart
Voor de welzijnscoach zelf is een netwerk essentieel. In deze module sta je stil bij wat het belang is van samenwerken en netwerken. Daarnaast leer je wat een sociale kaart is en hoe je deze maakt en gebruikt.
Module 8 - Coachingsvaardigheden
In de 8ste module van de opleiding Welzijnscoach ga je aan de slag met de kernkwaliteit van de welzijnscoach: de coachingsvaardigheden. Je staat stil bij wat coaching eigenlijk is en leert vervolgens meer over een aantal belangrijke coachingstechnieken die je kunt gebruiken tijdens gesprekken. Zowel met cliënten, maar ook in de samenwerking met anderen. Verder is er in deze module aandacht voor weerstand en feedback geven. Je coachingsvaardigheden ontwikkelen is vooral een kwestie van doen. In deze module krijg je daarom vooral veel huiswerkopdrachten waarin je kunt oefenen met de stof.
Module 9 – De welzijnscoach in de toekomst
Door kennis en oefeningen ontwikkel je jouw visie op welzijn en het vak van welzijnscoach. De manier van kijken en denken is de belangrijkste basis voor het uitoefenen van dit werk. Het is van belang dat je kunt reflecteren op wat welzijn betekent voor de maatschappij en hoe dit zich zal ontwikkelen in de toekomst. Daar zoomt deze laatste module op in. Hierin is ook aandacht van de relatie van welzijn tot gezondheidszorg. Op dit vlak zijn veel ontwikkelingen gaande, onder andere de werkwijze ‘welzijn op recept’. Dit is een belangrijke nieuwe aanpak, die hoogstwaarschijnlijk in de toekomst een niet weg te denken manier van werken blijft.