Veelgestelde vragen (FAQ)

In het onderstaande overzicht vind je de veelgestelde vragen over studeren bij de Laudius gerangschikt op onderwerp. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Studeren bij Laudius

Waarom zou ik kiezen voor een thuisstudie van Laudius?

Een cursus volgen bij Laudius biedt enorm veel voordelen:

 • 300 veelgevraagde thuisstudies op maat: digitaal (binnen 1 minuut starten) of op papier, met of zonder persoonlijke begeleiding door topdocenten, eventueel thuis af te sluiten met een Open boek examen.
 • Gegarandeerd het laagste lesgeld van België. Studeren op je eigen tempo: waar en wanneer je wil.
 • Meer dan 40 jaar ervaring in het verzorgen van afstandsonderwijs.
 • Begeleiding door topdocenten (naar keuze): zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven.
 • Aantoonbare kwaliteit: Geregistreerd door de Vlaamse overheid voor de KMO-portefeuille, ISO- en CRKBO-gecertificeerd onderwijs.
 • Hoogste klanttevredenheid van België! Gemiddelde beoordeling van 8,9 in combinatie met aanbevelingspercentage van 99%!
 • Moderne digitale leeromgeving.
 • 14 dagen GRATIS proberen en 2 jaar lang GRATIS updates.

Een thuisstudie van Laudius is dus in veel opzichten de verstandigste keuze!

Waarom zijn jullie thuisstudies zo voordelig en toch van topkwaliteit?

 • Wij stellen alles in het werk om onze kosten zo laag mogelijk te houden!
  Dit begint al bij het aanbieden van het cursusmateriaal. Je kunt bij ons kiezen voor een digitale cursus en al binnen enkele minuten met je cursus starten. Wil je het cursusmateriaal liever op papier? Ook dat is mogelijk tegen een minimale meerprijs.

  Wij hebben geen geldverslindende voorraden duur lesmateriaal omdat we een cursus pas drukken nadat we jouw bestelling verwerkt hebben (printing on demand). Door de lage productiekosten en het grote aantal cursisten bij Laudius, kunnen we de gemiddelde kosten per cursist laag houden. Hierdoor kunnen wij onze cursussen zeer voordelig aanbieden!
   
 • Kwaliteit is onze reclame!
  Laudius krijgt geen cursisten via miljoenen verslindende reclamecampagnes op TV en peperdure huis-aan-huis folders. Bovendien bieden we geen dure cadeaus zoals tablets aan omdat deze het lesgeld  kunstmatig verhogen. Je betaalt deze “cadeaus” uiteindelijk gewoon zelf! Wij werven onze cursisten met name via optimaal gebruik van “social sharing”. Maar liefst 98% van onze klanten beveelt ons aan via social media of mond-tot-mond reclame waardoor Laudius blijft groeien!

  Wij investeren liever in de kwaliteit van onze dienstverlening. Dit blijft bij Laudius mensenwerk. Onze top klantenservice en vriendelijke docenten zorgen ervoor dat je nergens zo verzekerd bent van een zorgeloze studie als bij Laudius. Je staat er nooit alleen voor!

Is Laudius erkend?

 • Laudius is GEREGISTREERD door de Vlaamse Overheid
  Laudius is een door de Vlaamse overheid geregistreerd opleidingsverstrekker in het kader van de kmo-portefeuille (registratienummer DV.O212524). Dit betekent dat Laudius voldoet aan de hoge kwaliteitseisen die de Vlaamse overheid stelt om voor deze registratie in aanmerking te komen.
   
 • Laudius is een in het CRKBO geregistreerd opleidingsinstituut (Centraal Register Kort Beroepsonderwijs)
  Opname in dit officiële register betekent dat Laudius voldoet aan de kwaliteitseisen die voor opname in dit register zijn geformuleerd.
   
 • Laudius is ISO 9001 gecertificeerd
  Laudius beschikt over een ISO 9001:2015 certificaat. Dit betekent dat onze zeer professionele organisatie voldoet aan de allerhoogste kwaliteitsstandaarden op het gebied van cursusontwikkeling, klantenservice, didactische begeleiding van cursisten en examinering. Dit betekent voor jou dat Laudius garant staat voor een zorgeloos verloop van je studie!
   
 • Laudius is lid van het Forum DistancE learning
  Laudius is lid van het prestigieuze Forum DistancE Learning, een internationale brancheorganisatie die brede ondersteuning biedt bij het ontwikkelen van innovatieve onderwijsconcepten waarbij onderwijs en technologie hand in hand gaan en die aansluiten op de actuele arbeidsmarkteisen en –trends.
   
 • Laudius is ook in het bedrijfsleven een erkende naam!
  Niet alleen duizenden particuliere cursisten kiezen voor onze kwalitatief hoogwaardige thuisstudies. Wij verzorgen ook cursussen voor vele tientallen grote en kleinere nationale en internationale ondernemingen en instellingen. 

Wat houdt de "Geld-terug-garantie" als je niet slaagt in?

Bij Laudius leer je zonder enig risico. Ons lesmateriaal is ontwikkeld door de allerbeste docenten met jarenlange ervaring. Je kunt daarom rekenen op een perfecte studiebegeleiding. Daarom biedt Laudius bij alle cursussen met studiebegeleiding van een docent en een examen een "geld-terug-garantie" als je niet slaagt. 

Voorwaarden: Je ontvangt het betaalde lesgeld en/of inschrijfgeld retour wanneer je voor alle lessen van de betreffende cursus je huiswerk hebt ingestuurd en hiervoor gemiddeld een voldoende hebt behaald. Verder heb je tweemaal examen gedaan, maar bent helaas (aantoonbaar) beiden keren niet geslaagd. Daarnaast heb je het volledige lesgeld voldaan. Deze garantie is 3 jaar geldig vanaf de datum van inschrijving.

Hoe kan ik Laudius bereiken?

Postadres:
De Keyserlei 58-60 bus 19
2018 Antwerpen

Tel: 03/226 29 09 
info(at)laudius.be

 

Waar vind ik de studievoorwaarden?

De studievoorwaarden vind je hier

Hoe werkt het?

Een cursus volgen bij Laudius, hoe gaat dat?

De cursussen van Laudius zijn thuisstudies. Dit wil zeggen dat je onze cursussen thuis (of vanaf elke willekeurige andere plek) kunt volgen. Je kunt bij Laudius kiezen tussen digitaal cursusmateriaal (voor op je tablet, laptop, pc, smartphone of e-reader) of een combinatie van digitaal en gedrukt cursusmateriaal in een fraaie cursusmap. Bij de meeste cursussen kun je kiezen voor begeleiding door een professionele, persoonlijke docent: je kunt dan huiswerk insturen en vragen stellen (via onze Digitale Leeromgeving).

Op het moment dat je het cursusmateriaal in je bezit hebt kun je direct starten met je cursus. Ben je klaar met je cursus? Dan kun je een examen afleggen voor een Officieel Laudius diploma (Open-Boek-Examen, maandelijks mogelijk). Het afleggen van een examen is niet verplicht.

Hoe kan ik me inschrijven voor een cursus?

Inschrijven kan via deze website. Zoek de cursus van je keuze (bijvoorbeeld via de zoekfunctie) of klik op "Inschrijven" links bovenaan op de homepage. Vervolgens leiden we je stap-voor-stap door het online bestelproces. Heb je vragen tijdens het online bestellen van je cursus? Bel ons gerust: 03/226 29 09

Wanneer kan ik met mijn cursus beginnen?

Je kunt direct na ontvangst van je cursusmateriaal starten omdat we het cursusmateriaal (bij het merendeel van de cursussen) digitaal aanbieden! Bestel je (aanvullend) papieren cursusmateriaal, dan heb je het cursuspakket binnen enkele dagen in huis.

Een digitale cursus, wat houdt dit in?

 • Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
   
 • Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
   
 • Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Als je kiest voor een cursus “+ Hulp docent”, dan kun je via de Online Campus vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen.

  Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
 • Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
 • Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk.
 • Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).

Ik heb een vraag over een bepaalde cursus. Waar kan ik deze stellen?

Ben je geïnteresseerd in een cursus van Laudius en heb je hulp nodig bij je studiekeuze? Of wil je eerst meer weten over de inhoud van een cursus? Neem dan contact op met onze vriendelijke studieadviseurs. Zij zijn te bereiken via e-mail: info(at)laudius.be of telefonisch via nummer 03/226 29 19.

Begeleiding docent en huiswerk

Wat houdt begeleiding door een persoonlijke docent in?

Bij de de meeste cursussen van Laudius kun je kiezen voor begeleiding door een persoonlijke docent. Je hebt dan de mogelijkheid om huiswerk ter correctie in te sturen en vragen te stellen. Op deze manier vergroot je jouw slagingskans enorm.

Kan ik huiswerk insturen als ik kies voor cursus zonder hulp van een docent?

Je kunt bij een cursus zonder hulp van een docent geen huiswerk ter correctie insturen naar een persoonlijke docent. Hierdoor kun je ook geen Getuigschrift aanvragen (dit Getuigschrift wordt namelijk gebaseerd op de resultaten die worden behaald met de ingezonden huiswerkopdrachten).

Verder kun je ook geen vragen stellen aan een persoonlijke docent. Je kunt WEL deelnemen aan een Open-Boek-Examen of extern examen voor een veelgevraagd diploma. Dit geldt uiteraard alleen voor de cursussen waarbij een examen wordt aangeboden. Deze informatie vind je bij de cursusinformatie onder het kopje "Examen en Diploma".

Wil je wel gebruik maken van de mogelijkheid om huiswerk in te sturen of inhoudelijke vragen te stellen? Of wil je studeren voor een getuigschrift of je optimaal voorbereiden om een examen? Kies dan voor een cursus MET hulp van een docent.

Is het insturen van huiswerk verplicht?

Bij de meeste Laudius-cursussen kun je kiezen voor hulp van een persoonlijke docent. Je hebt dan de mogelijkheid om huiswerk in te sturen en vragen te stellen aan je persoonlijke docent. DIT IS ECHTER GEEN VERPLICHTING! Je bepaalt zelf of je het nodig vindt om je huiswerk ter correctie in te sturen.

Examen en diploma

Ben ik verplicht om een examen af te leggen?

Het afleggen van een examen is absoluut geen verplichting maar wel een mooie manier om je cursus af te sluiten en in het bezit te komen van een veelgevraagd diploma!

Bij de meeste cursussen kun je thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 69,90 als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (maandelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 125,-

Hoe kan ik mij aanmelden voor een (open-boek) examen?

Onder het kopje “Examen en Diploma” vind je bij elke cursus of je een extern examen voor een officieel erkend branchediploma en/of een open-boek-examen voor een Officieel Laudius-diploma kunt afleggen. Bij een extern examen dien je je aan te melden bij de betreffende externe exameninstantie. Aanmelden voor een Laudius Open Boek Examen kan door middel van het sturen van een e-mail naar: info@laudius.be. Vermeld “aanvraag examen” in de onderwerpregel. Geef in jouw e-mail aan welke cursus je wilt afsluiten met een examen en in welke maand je aan het examen wilt deelnemen (de examens vinden maandelijks plaats). Houd hierbij rekening met de onderstaande uiterste aanmelddata. Vermeld tevens jouw naam en cursistennummer in de betreffende e-mail.

 • De eerste volle week van januari (aanmelden uiterlijk 1 december)
 • De eerste volle week van februari (aanmelden uiterlijk 1 januari)
 • De eerste volle week van maart (aanmelden uiterlijk 1 februari)
 • De eerste volle week van april (aanmelden uiterlijk 1 maart)
 • De eerste volle week van mei (aanmelden uiterlijk 1 april)
 • De eerste volle week van juni (aanmelden uiterlijk 1 mei)
 • De eerste volle week van juli (aanmelden uiterlijk 1 juni)
 • De eerste volle week van augustus (aanmelden uiterlijk 1 juli)
 • De eerste volle week van september (aanmelden uiterlijk 1 augustus)
 • De eerste volle week van oktober (aanmelden uiterlijk 1 september)
 • De eerste volle week van november (aanmelden uiterlijk 1 oktober)
 • De eerste volle week van december (aanmelden uiterlijk 1 november)

Bij de meeste cursussen kun je thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 69,90 als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Je kunt de cursus gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (maandelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 125,-

Je krijgt het examen toegestuurd in de week waarin je het examen wenst af te leggen. Vervolgens maak je het examen en stuur je dit binnen 10 dagen na ontvangst ter correctie terug naar ons Examenbureau. Binnen 6 weken na inlevering van je examen ontvang je van ons de examenuitslag, eventueel samen met je diploma (als je geslaagd bent).

Kan ik een een examen afleggen als ik kies voor een cursus zonder docent?

Ook als je kiest voor een cursus zonder begeleiding van een docent, kun je deelnemen aan een Open-Boek-Examen of examen bij een externe exameninstantie. Dit geldt uiteraard alleen voor de cursussen waarbij een examen wordt aangeboden. Deze informatie vind je bij de cursusinformatie onder het kopje "Examen en Diploma".

Uiteraard is het wel aan te raden om te kiezen voor een cursus met begeleiding van een docent. Je hebt daarbij de mogelijkheid om huiswerk ter correctie in te sturen en vragen te stellen. Je wordt zo dus beter voorbereid op jouw examen. Bij een cursus zonder docent heb je deze mogelijkheden niet.

Kan ik een Getuigschrift aanvragen als ik kies voor een zelfstudie?

Je komt alleen in aanmerking voor een Getuigschrift als je kiest voor een cursus MET begeleiding van een docent. Bij een cursus MET begeleiding van een docent heb je namelijk de mogelijkheid om huiswerk ter correctie in te sturen naar je docent. Als je al je huiswerkopdrachten hebt ingestuurd en hiervoor gemiddeld een 5,5 of hoger hebt gehaald, dan ontvang je het Laudius-Getuigschrift.

Studietempo en opzeggen

Ik wil sneller studeren, hoe gaat dat?

Als je kiest voor een cursus met hulp van een docent: je bepaalt zelf hoeveel lessen je per keer ter correctie naar je docent stuurt. Wil je sneller studeren? Dan stuur je meer lessen in één keer op. Heb je even iets minder tijd? Dan stuur je minder huiswerk in. Je kunt gebruikmaken van de diensten van je docent tot maar liefst 3 jaar na ontvangst van je cursusmateriaal.

Kan ik langer over een cursus doen?

Je mag gerust langer over je cursus doen dan de aangegeven normale cursusduur. Je hebt tot maar liefst 3 jaar na ontvangst van je cursusmateriaal de mogelijkheid om huiswerk ter correctie in te sturen en vragen te stellen aan je docent (als je kiest voor een cursus met hulp van een docent).

Na afloop van de gebruikelijke studiebegeleiding voor een periode van 3 jaar, kun je een verlenging van deze periode met opnieuw 3 jaar aanvragen via info(at)laudius.be. De kosten voor een verlenging van 3 jaar bedragen €100,-.

Kan ik mijn cursus voortijdig beëindigen?

Je kunt jouw cursus tussentijds opzeggen door middel van het sturen van een aangetekende brief naar Laudius, t.a.v. afdeling Cursisten-administratie, De Keyserlei 58-60 bus 19 2018 Antwerpen. De opzegging gaat in op de dag waarop de aangetekende brief door Laudius is ontvangen.

Opzegging is niet mogelijk voor cursussen met een studieduur van 6 maanden of korter en/of cursussen die als zelfstudie (zonder hulp van een docent) worden gevolgd. Voor alle andere cursussen geldt dat wanneer je 6 weken voor afloop van het eerste half jaar opzegt je maximaal 6 maanden verschuldigd bent.  Voorbeeld: Wanneer je per 20 januari 2017 bent gestart met een cursus en je zegt de cursus per 8 april 2017 op dan dien je in totaal 6 maanden te betalen.

Zeg je de cursus na de eerste 6 maanden op dan ben je in totaal 9 maanden lesgeld verschuldigd. Voorbeeld: je bent gestart met de cursus per 20 januari 2017 en je zegt de cursus per 10 september 2017 op dan ben je het lesgeld verschuldigd van de maanden januari tot en met december.

De opzegging is enkel geldig als het verschuldigde cursusgeld tot aan de datum van opzegging is voldaan. Eventueel teveel vooruitbetaald lesgeld wordt aan door Laudius terugbetaald. Eventuele korting op het normale lesgeld vervalt, zodat de verrekening plaatsvindt op basis van het normale cursusgeld. Het retourneren van de lessen of ander studiemateriaal of het niet meer inzenden van huiswerk heeft geen invloed op het verschuldigde cursusgeld.

Hoe kan ik mijn cursus retourneren?

Het kan natuurlijk zo zijn dat de cursus die je hebt besteld niet helemaal aan je verwachtingen voldoet. Je kunt de cursus dan binnen twee weken na ontvangst retourneren, omdat je dan nog in de proefperiode zit.

Een digitale cursus hoef je enkel te annuleren. Dit is kosteloos en kan door een mail te sturen naar info(at)laudius.nl met de melding dat je jouw cursus wil annuleren.

Heb je de cursus op papier? Dan kun je het cursusmateriaal gratis retour zenden aan:

Laudius
De Keyserlei 58-60 bus 19
2018 Antwerpen

Wanneer je een vooruitbetaling hebt gedaan, wordt het bedrag binnen 14 dagen na ontvangst van de retourzending teruggestort op jouw rekening. Heb je een cursus inclusief materialen besteld? Bijvoorbeeld de cursus Nagelstyliste met het materialenpakket en de manicureset. Dan vindt de terugbetaling uitsluitend plaats als wij de materialen onbeschadigd en ongebruikt retour ontvangen binnen de proefperiode.

Contact

Wij zijn telefonisch bereikbaar op:

Tel: 03/226 29 09

Maandag t/m vrijdag

08.30 tot 17.00 uur

E-mail: info@laudius.be

Postadres

De Keyserlei 58-60 bus 19

2018 Antwerpen