Inhoud - Tuinarchitectuur opleiding
De opleiding Tuinarchitectuur bestaat uit de volgende 9 modules:
Module 1 – Het vak Tuinontwerper
In deze eerste module wordt dieper ingegaan op het vak tuinontwerper. Wat houdt dat begrip in? Wat wordt er van je verwacht als tuinontwerper? Je maakt daarbij kennis met de ontwikkeling van de belangrijkste tuinstijlen door de eeuwen heen, zodat de basis wordt gelegd om de huidige, moderne tuinstijlen te herkennen. Deze basis gaat ervoor zorgen dat je in staat wordt gesteld om één of meer stijlen als tuinontwerper te omarmen en dat je deze tuinstijlen vervolgens verder gaat vormgeven in de eenentwintigste eeuw. Je bent immers de tuinontwerper van de toekomst!
Module 2 – De nulmeting: het vertrekpunt
Het begrip nulmeting ga je in deze module helemaal doorgronden. De nulmeting is de eerste stap in het onderzoek naar de mogelijkheden die het te ontwerpen perceel biedt. Je gaat in kaart brengen hoe groot het perceel is, waar de woning op het perceel staat, waar de zonnige plekken zijn op het perceel en welke grondsoort aanwezig is. Je doet ook de eerste ervaringen op met het op schaal tekenen van een perceel. Deze module sluit je af met een verdieping over grondverbetering.
Module 3 – Wensen van de klanten
In module 3 maak je nader kennis met het inventariseren van de wensen van je opdrachtgevers. Voordat je met het creatieve proces start, moet je uiteraard weten wat hun wensen. Welke tuinstijl vinden zij mooi? Welke materialen spreken hen aan? Dit is belangrijke informatie die je tijdens het creatieve proces gaat gebruiken. In deze module leer je hoe je wensen kunt herkennen. Je maakt kennis met verschillende soorten verhardingen en erfafscheidingen. Dit zijn twee belangrijke basiselementen voor ieder tuinontwerp. Verder leer je over veel voorkomende inrichtingselementen zoals tuinmeubilair, overkappingen, verlichting, zwemvijvers, zwembaden en beregenings- en afwateringssystemen.
Module 4 – Het creatieve ontwerpproces
Een module vol met praktijkervaring op het terrein van tuinschetsen. Een heel uitdagende en interessante module omdat je kennis gaat maken met perspectieftekenen, ervaring gaat opdoen met ontwerpregels, daadwerkelijk gaat schetsen en je eerste plattegrond met inrichtingselementen op schaal gaat maken. Je maakt ook kennis met toepasselijke wet- en regelgeving. Het is namelijk de bedoeling dat je creatie daadwerkelijk aangelegd mag worden! In deze module worden dus je creativiteit en tekenvaardigheden aangesproken!
Module 5 – Presenteren van het ontwerp
Module 5 laat je kennismaken met het presenteren van tuinontwerpen aan opdrachtgevers. Je leert je ideeën aantrekkelijk te visualiseren, waardoor je opdrachtgevers direct de nieuwe tuin beleven. Je ervaart ook het belang van een goede mondelinge toelichting bij een ontwerp. Opdrachtgevers waarderen het als ze meegenomen worden in het denkwerk dat aan een logisch tuinontwerp ten grondslag heeft gelegen. Je maakt ook kennis met offertes van hoveniers, zodat je tijdens de presentatie van het ontwerp je opdrachtgevers al meer kunt vertellen over de te verrrichten werkzaamheden om je ontwerp te realiseren.
Module 6 – Plantenkennis en plantenselectie
Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar het uitzoeken van de juiste planten is veelomvattender en lastiger dan je denkt. Het is van niet te onderschatten belang voor het slagen van je tuinontwerp en heeft een ontzettend grote invloed op de sfeer. Je leert over wetenschappelijke plantnamen en plantkenmerken aan de hand van diverse bronnen. Je zult ervaren dat er veel verschillendekenmerken zijn waarop planten geselecteerd kunnen worden.
Module 7 – Beplantingsplannen opstellen en presenteren
In deze module leer je dat alles wat je in voorgaande modules hebt geleerd samenkomt in het beplantingssplan. Je maakt kennis met de ontwerprichtlijnen voor het opstellen van een beplantingsplan. Aan de hand van een bestaand beplantingsplan doe je ervaring op met de ontwerprichtlijnen en maak je tegelijkertijd kennis met de toepassing van tientallen plantensoorten. Je plantenkennis word snel groter. In deze module ga je ook aan de slag met het presenteren van het beplantingsplan. Deze module sluiten we af met een plantenofferte, zodat je je opdrachtgevers direct kunt meenemen in het kostenverhaal.
Module 8 – Duurzaam tuinieren in de praktijk
Opdrachtgevers verwachten dat een tuinontwerper altijd goed op de hoogte is van de nieuwste trends en breed is geïnteresseerd in tuinieren. In deze module lees je alles over verantwoord tuinieren, dieren en insecten in de tuin, invasieve soorten en klimaatadaptie.
Module 9 – Aan de slag als tuinontwerper
Na module 8 kun je zelfstandig tuinontwerpen en beplantingsplannen opstellen. In deze module lees je meer over de vervolgstappen om zelfstandig aan de slag te gaan als tuinontwerper. Hoe ga je jezelf positioneren op de markt? Ga je op zoek naar samenwerkingspartners? Je maakt kennis met de relevante aspecten voor het opstarten van een eigen onderneming, zodat je direct een vliegende start kunt maken met je nieuwe carriére!