Inhoud - Vakopleiding Binnenhuisarchitectuur
De Vakopleiding Binnenhuisarchitectuur bestaat uit de volgende 11 modules:
Module 1 – Maak kennis met Binnenhuisarchitectuur
In deze eerste module wordt dieper ingegaan op het vak Binnenhuisarchitectuur. Wat houdt dat begrip nou precies in? En wat wordt er eigenlijk precies van je verwacht als interieurontwerper? Het maken van een compleet interieurplan wordt in deze les uitgelegd en je start ook met de eerste portfolio-opdracht. Daarnaast leer je in deze module dat je je gemaakte keuzes deskundig moet kunnen onderbouwen en beargumenteren. Jij bent immers de deskundige.
Module 2 – Een moodboard, start van het proces
Het begrip sfeer ga je in deze module helemaal doorgronden. Want de sfeer in een interieur is belangrijk, maar heel moeilijk in woorden over te brengen. Daarom worden hiervoor beelden gebruikt die worden samengebracht op een moodboard. Je leert in deze belangrijke les hoe je een moodboard maakt en wat je ermee overdraagt. De stap ná het moodboard, of in het Nederlands de sfeerkaart, is het ruimtelijke sfeerbeeld. Ook daar gaan we in deze module op in, omdat dit erg belangrijk is als je voor particuliere opdrachtgevers wilt gaan werken.
Module 3 – Bouw en interieur
In de meeste gevallen heb je als interieurontwerper te maken met een gebouw dat er al is of met een gebouw waarvan al is vastgelegd hoe het structureel gaat worden. Hoewel je dus meestal geen invloed hebt op het ontwerp van een gebouw waarmee je aan de slag gaat, is het voor jou als ontwerper wel heel belangrijk het gebouw goed te begrijpen. Het hele bouwproces wordt daarom in deze module onder de loep genomen.
Module 4 – De plattegrond en de meubelindeling
In module 4 ga je nader kennismaken met de plattegrond, met wandaanzichten en met het perspectief. De plattegrond is een plat vlak dat je gebruikt voor diverse doeleinden, maar vooral voor het ruimtelijk ontwerp en de meubelindeling. Deze twee zijn erg belangrijk voor je klant. Je leert in deze module niet hoe je een plattegrond moet tekenen, maar er worden je daarvoor wel hulpmiddelen aangereikt. Je leert vooral hoe je een plattegrond moet lezen en wat de schaalverdeling is waarmee gewerkt wordt bij het tekenen van plattegronden. Daarbij leer je hetzelfde over de wandaanzichten en het perspectief.
Module 5 – Stijlenleer
Een module vol theorie over onze meubelgeschiedenis. Heel belangrijk en interessant, omdat je het verleden moet kennen om te begrijpen wat de ontwerpers van nu met hun ontwerpen laten zien. Je leert in deze module veel namen van ontwerpers en architecten kennen en je maakt kennis met diverse merken en designklassiekers. Met de meubelindeling moeten ook de meubels worden geadviseerd, daarom leer je in deze module meer over de stijl en vormgeving van meubelen.
Module 6 – Kennis afzonderlijke interieurelementen
Module 6 laat je kennis maken met afwerkingen en stofferingen van onder andere de ‘grenzen’ van de ruimtes waar je mee te maken krijgt. Dit zijn de vloer, de wanden, de ramen en het plafond. Je leert meer over de verschillende materialen die nodig zijn om een interieur aan te kleden. Je leert over vloeren, raamdecoratie, meubelstoffering en behang. Met materiaal breng je sfeer en warmte in het interieur, materialen kunnen het interieur laten stralen en geven het cachet.
Module 7 – Kleurenleer
Kleur, het lijkt zo vanzelfsprekend maar het is veelomvattender en lastiger dan je denkt. Het is van niet te onderschatten belang voor jouw interieurontwerp en heeft een ontzettend grote invloed op de sfeer. Je leert over de betekenis van kleur, je leert verschillende kleurtalen en je leert over de invloed die het toepassen van kleur op een ruimte kan hebben. Na deze module kun je professioneel communiceren over kleur en dat is een aanwinst voor jouw bedrijf. Daarnaast leer je uiteraard ook hoe je een kleurenadvies voor je klant maakt en welke informatie je daarbij moet aanleveren.
Module 8 – Verlichting
In deze module leer je dat licht in huis het meest essentiële element is voor het functioneren en welbevinden van de mens. Overdag voorziet de buitenwereld onze interieurs voor het grootste gedeelte van licht, maar als we moeten overgaan op kunstlicht wordt het lastig. Voor onze klanten is de verlichting vaak een ondergeschoven kindje, voor jou mag het dat niet zijn.
Module 9 – Specifieke interieurs
In deze module leer je dat het begrip wonen zich meestal niet beperkt tot de woonkamer, de meeste woningen bestaan immers uit meerdere ruimtes. Daarom komen in deze module de slaapkamer, de badkamer en de keuken uitgebreid aan bod. In deze ruimtes is de aandacht voor het interieur in de laatste decennia veranderd en toegenomen. Belangrijk dus om hiervan kennis te nemen.
Module 10 – Visualisatie
Een belangrijk onderdeel van ons vak is het visueel aantrekkelijk maken van het werk dat je doet voor een opdrachtgever. Je wilt je klant tenslotte verleiden met je plannen en hem hiermee overtuigen die plannen uit te voeren. Deze module legt de focus op de visualisatie van alle stappen van het stylingplan. Daarbij is het belangrijk dat ook jij je werk presenteert en dus professioneel overkomt bij het overbrengen hiervan.
Module 11 – Van de Vakopleiding Binnenhuisarchitectuur naar het beroep van Interieurontwerper
Al deze modules leggen een goede basis voor jouw toekomstig beroep. Maar het uiteindelijke succes is ook afhankelijk van jouw sterktes, jouw zwaktes en jouw voorkeuren. Je persoonlijkheid is dus ook heel belangrijk als je wilt slagen als professional. Interieurontwerper is immers een dienstverlenend beroep. Tevens wordt deze les het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen geïntroduceerd, de manier waarop je rekening kunt houden met de gevolgen van je beslissingen voor de samenleving van de toekomst. In deze tijd is ook dat aspect van ondernemen erg belangrijk. Je leert in deze module ook het belang van een offerte en planning voor je klant.