Inhoud - Opleiding Rouwcoach
In de opleiding Rouwcoach word je in 6 modules meegenomen in de wereld van de rouwbegeleiding en rouwverwerking.
Module 1 – Rouw en rituelen
In deze module leer je wat rouw feitelijk is en wat de functie van rouw is wanneer iemand met een groot verlies te maken krijgt. Je leert wat de rol van hechting in het rouwproces is en welke gevoelens, gedrag en lichamelijke symptomen je kunt verwachten. Je leert welke interpersoonlijke ruimten er bestaan en wat dit betekent in relatie tot nabijheid en distantie. Natuurlijk komt ook jouw rol als rouwcoach aan de orde en hoe jij zelf kunt omgaan met nabijheid en afstand. Je weet wat de cliëntgerichte benadering van Carl Rogers inhoudt en hoe je hem kunt toepassen. Ook tradities en rituelen en de rol die ze spelen in verschillende geloofsovertuigingen komen aan de orde.
Module 2 – Soorten rouw en verlies
In deze module wordt dieper ingegaan op de begrippen rouw, gemis en pijn. Je leert dat rouw niet alleen bij het verlies van een dierbare optreedt, maar een veel breder gebied van verlieservaringen omvat. In verschillende casussen worden situaties geschetst waarbij mensen een rouwproces doorlopen. Je leert dat het niet alleen om één groot verlies gaat, maar dat het grote verlies gepaard gaat met meerdere achterliggende verliezen.
Module 3 – Rouwverwerking en rouwmodellen
In deze module leer je het begrip rouwverwerking en met welke hulpvragen je cliënten kunnen komen. Je maakt kennis met verschillende rouwmodellen die in de loop der jaren zijn ontwikkeld en wat deze modellen hebben betekend voor de huidige opvattingen over rouw en rouwprocessen. De volgende modellen komen aan de orde: Duaal Proces Model, verschillende fasemodellen, rouwtaken van J. Worden en het Driesporenmodel. Vervolgens leer je wat rouw voor kinderen betekent en krijg je tips hoe je hiermee kunt omgaan.
Module 4 – Rouwvormen en emotionele reacties op verlies
In deze module wordt het belang van de DSM-5 uitgelegd, het handboek voor de classificatie van psychische stoornissen. Je maakt kennis met verschillende vormen van al dan niet gecompliceerde rouw en hoe je ze kunt herkennen. De verschillende manieren waarop mensen met problemen omgaan, de copingstijlen komen aan de orde. Je leert welke emoties bij een verlieservaring kunnen loskomen en hoe je hier als rouwcoach mee kunt omgaan. Deze opleiding heeft niet als doel om cliënten met gecompliceerde rouw te behandelen. Het is van belang dat je de symptomen herkent, waardoor je een goede afweging kunt maken tussen zelf begeleiden of naar de huisarts verwijzen die de client doorverwijst naar een geschikte behandelaar.
Module 5 – Coachingvaardigheden
In deze module leer je hoe je als een betrokken coach je cliënt kunt begeleiden in zijn persoonlijke proces. Je maakt kennis met NLP, neurolinguïstisch programmeren, waarbij de waarneming via de zintuigen aan de orde komt. Je leert je eigen voorkeurszintuig en dat van anderen herkennen in de communicatie. Je leert vaardigheden om een veilige omgeving te creëren door goed te communiceren, te observeren, actief te luisteren, geen aannames te doen en goede vragen te stellen. Deze vaardigheden vormen de basis om de opgedane kennis over rouw in het coachingtraject te kunnen toepassen.
Module 6 – Het coachingtraject, coachingmethoden en -technieken bij rouw na verlies
In deze laatste module vallen alle puzzelstukjes op hun plaats. Aan de hand van een casus wordt duidelijk uitgelegd hoe een coachingtraject kan verlopen. Verschillende elementen uit voorgaande modules zijn geïntegreerd. Aan de hand hiervan leer je hoe je een coachingsessie opbouwt en welke hulpmiddelen je kunt inzetten om je cliënt in het rouwproces te begeleiden. Je maakt kennis met het GROW-model en je leert hoe je dit toepast zodat je op een gestructureerde wijze een coachingtraject kunt doorlopen. Je weet hoe je de hulpvraag duidelijk krijgt, hoe je achter de hulpbronnen die de cliënt in zich heeft komt en zicht krijgt op factoren die in de weg staan om het doel te bereiken. Je leert hoe je de tijdlijn, het ecogram en andere methoden kunt toepassen bij de begeleiding. Ten slotte weet je wat troost en zelfonthulling inhouden en hoe je hier als rouwcoach mee kunt omgaan.