- Home
- A-Z Cursussen
- Muziektherapie
Muziektherapie opleiding
NIEUW
Werk met de kracht van muziek
Muziek doet wonderen voor lichaam en geest: het motiveert, maakt vrolijk, ontspant en stelt gerust. Bij muziektherapie wordt gebruik gemaakt van deze sterke positieve effecten, om het welzijn van mensen te verbeteren. Ben jij muzikaal en empathisch en wil je anderen graag ondersteunen met de helende kracht van muziek? In de Muziektherapie opleiding ontdek jij hoe je muziektherapie kunt toepassen in verschillende zorg- en coachingssettings.
De Laudius belofte
De Laudius belofte
Bij Laudius sta je er nooit alleen voor. Je wordt begeleid door onze sympathieke vakdocenten, die individueel inspelen op jouw behoeften, de tijd voor je nemen en je persoonlijk ondersteunen. Profiteer van flexibele leermogelijkheden en ervaar de inspirerende interactie met jouw persoonlijke docent. Dit maakt jouw opleiding afwisselend en onvergetelijk!
Daarom Laudius
- Het laagste lesgeld van België
- Binnen 1 minuut starten
- Géén inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen GRATIS proberen
- Open-Boek-Examen thuis
- Lesgeld terug als je niet slaagt!
In het kort
Werk met de kracht van muziek
Muziek doet wonderen voor lichaam en geest: het motiveert, maakt vrolijk, ontspant en stelt gerust. Bij muziektherapie wordt gebruik gemaakt van deze sterke positieve effecten, om het welzijn van mensen te verbeteren. Ben jij muzikaal en empathisch en wil je anderen graag ondersteunen met de helende kracht van muziek? In de Muziektherapie opleiding ontdek jij hoe je muziektherapie kunt toepassen in verschillende zorg- en coachingssettings.
Over de Muziektherapie opleiding
Over de opleiding Muziektherapie
Al sinds mensenheugenis wordt er gebruikt gemaakt van de magie van muziek. Ook tegenwoordig is muziektherapie enorm populair en dat is niet voor niets: het is wetenschappelijk bewezen dat muziek onder meer stress kan verminderen en positieve emoties kan stimuleren. Om dit te bereiken heb je, naast liefde voor muziek, de nodige kennis en vaardigheden nodig. In de opleiding Muziektherapie krijg je die allemaal onder de knie.
Je krijgt eerst antwoord op belangrijke vragen als: wat is de invloed van muziek op lichaam en geest? In welke domeinen wordt muziektherapie toegepast en voor welke hulpvragen? Denk aan het verwerken van bepaalde emoties of het ophalen van herinneringen. Vervolgens leer je hoe je muziek als hulpmiddel inzet: van bewegen op muziek tot musiceren, componeren en luisteren.
Om de juiste vorm en het beste genre te kiezen, is het belangrijk dat je de hulpvraag en het karakter kent van diegene die voor je zit. Je oefent daarom met observatie- en gesprekstechnieken om een volledig beeld te vormen. Tot slot leer jij hoe je een compleet ondersteuningsplan maakt – met bij de hulpvraag passende muzikale activiteiten. Zo zorgen jij én de muziek dat de ander zich beter en sterker voelt.
Wat kun je met de opleiding Muziektherapie?
Deze opleiding Muziektherapie van Laudius is qua omvang niet te vergelijken met een meerjarige hbo opleiding Muziektherapie waarin je wordt opgeleid tot muzieketherapeut. Toch biedt onze opleiding voor veel beroepsgroepen nuttige en direct toepasbare kennis op het gebied van muziektherapeutische principes, werkvormen en behandelmethoden.
Je bent nog beter in je vak
Werk jij bijvoorbeeld als coach, activiteitenbegeleider, in de jeugd- of ouderenzorg of de revalidatie? Dan kan jij cliënten of coachees nog beter begeleiden. Je weet bijvoorbeeld welke ritmes ouderen ondersteunen bij het bewegen of welke muziek coachees helpt hun emoties te uiten. Ook als je werkzaam bent in het (speciaal) onderwijs biedt deze opleiding Muziektherapie veel nuttige kennis.
Je haalt plezier en voldoening uit je werk
Muziek verbindt. Wanneer jij muziektherapie toepast, ontstaat er vaak een sterke band met de ander en dat maakt het werk extra mooi. Daarnaast zie je bij muziektherapie doorgaans direct effect – en dat is prachtig om te zien.
Je plukt zelf de vruchten van je vaardigheden
Uiteraard kun je ook bepaalde aspecten van muziektherapie bij jezelf toepassen. Jij weet precies welke muziek je stemming verbetert en hoe het musiceren of het dansen op muziek jou ontspant of juist energie geeft. Hoe heerlijk is dat?
Wil jij de voordelen van muziektherapie toepassen in je werk? Schrijf je in voor de opleiding Muziektherapie en duik in de kracht van pop, jazz, klassieke muziek en rock-'n-roll.
Inhoud
Inhoud - Opleiding Muziektherapie
De opleiding Muziektherapie bestaat uit de volgende 6 modules:
Module 1: Introductie muziektherapie
Muziektherapie is een eeuwenoud fenomeen dat zowel bewust als onbewust wordt toegepast om gezondheid en welzijn te bevorderen. In deze module maak je kennis met de basisprincipes van muziektherapie: wat het precies inhoudt, in welke werkvelden het wordt toegepast en met welke doelen. Je krijgt een wetenschappelijke uitleg over hoe muziek in de hersenen werkt en waarom muziek een effectieve therapeutische tool kan zijn. Door middel van zelfinzichtopdrachten krijg je de kans om de theorie in de praktijk te brengen en te reflecteren op je eigen ervaringen.
Module 2: Hulpvragen, observaties en doelen
De basis van iedere therapeutische relatie begint met het formuleren van een hulpvraag. Dit kunnen uiteenlopende vragen zijn, zoals: “Is dit kind veilig thuis?”, “Heeft deze dame hulp nodig bij haar dagplanning?” of “Hoe kan deze cliënt weer zelfstandig wonen?” In deze module leer je hoe je als therapeut een cliënt observeert en analyseert om de hulpvraag te begrijpen, vooral wanneer de cliënt zelf moeite heeft deze te formuleren. Het gaat erom je persoonlijke beeld van de cliënt los te laten en je volledig in te leven in hun situatie. Je leert hoe je doelen SMART opstelt: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Aan het eind van de module heb je inzicht in verschillende soorten hulpvragen, hoe je deze correct kunt formuleren en hoe je observaties maakt die als basis dienen voor je werk.
Module 3: Muzikale vaardigheden
In deze module richt je je op de muzikale vaardigheden die je kunt inzetten tijdens muziektherapie. Je leert je eigen muzikale vaardigheden in kaart te brengen en hoe je deze kunt gebruiken om cliënten te ondersteunen in hun therapie. De module behandelt verschillende vormen van muziekbeoefening, zoals luisteren, muziek maken, bewegen op muziek en de basiscomponenten van muziek, zoals ritme, melodie en harmonie. Je leert hoe je deze componenten kunt toepassen in interventies, afhankelijk van de behoeften van de cliënt. Daarnaast wordt er gekeken naar de impact van verschillende muziekgenres (van klassiek tot pop en jazz) en hoe deze genres specifieke effecten kunnen hebben op de emoties en sociale ervaringen van cliënten.
Module 4: Het paspoort van de cliënt
Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over wie je voor je hebt. Deze module helpt je een compleet beeld van de cliënt op te bouwen, ook wel het 'paspoort van de cliënt' genoemd. Dit paspoort bevat meer dan alleen een biografisch overzicht; het omvat ook wat de cliënt belangrijk vindt, zijn wensen, behoeften en dromen. Dit uitgebreide beeld stelt je in staat de hulpvraag beter te begrijpen en af te stemmen op de situatie van de cliënt. In de module wordt ook het concept 'diversiteit' besproken aan de hand van de diversiteitscirkel. Dit helpt je cliënten te zien als een som van hun kenmerken én als individuen met een eigen geschiedenis en context. Verder wordt er gekeken naar de invloed van waarden en normen in het leven van cliënten en hoe je deze kunt respecteren en integreren in je begeleiding.
Module 5: Gespreksvoering
In deze module leer je de basisprincipes van effectieve gespreksvoering in een therapeutische context. Als therapeut is het belangrijk dat je open en empathische gesprekken kunt voeren, waarbij je zowel rekening houdt met gesprekstechnieken als de persoonlijke dynamiek. Technieken zoals LSD (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen), OMA (Oordeel, Mening, Advies) en NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) komen aan bod. Verder leer je over de invloed van je eigen persoonlijkheid en attitude tijdens gesprekken en hoe je deze kunt afstemmen op de cliënt. De Roos van Leary, een model dat inzicht biedt in interactiepatronen, wordt in deze module gebruikt om te onderzoeken hoe jouw houding in gesprekken invloed heeft op de cliënt.
Module 6: Het ondersteuningsplan
Een ondersteuningsplan is een document waarin je de hulpvragen van de cliënt, de doelen en de geplande activiteiten vastlegt. In deze module leer je hoe je een ondersteuningsplan opstelt, met een focus op muziektherapeutische interventies. Aan de hand van een kennismakingsgesprek of observaties formuleer je gerichte hulpvragen en doelstellingen voor je muziektherapiesessies. Vervolgens ontdek je hoe je hiermee stap voor stap een goed doordacht ondersteuningsplan maakt. Je denkt na over de juiste uitvoering van het plan: Wat heb ik hiervoor nodig? Hoe gaat het eruitzien? Je leert ook hoe je je keuzes kunt toelichten. Deze module brengt alle kennis en vaardigheden die je tijdens de opleiding hebt opgedaan samen.
Studieduur & Vooropleiding
Vooropleiding
Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om deze opleiding Muziektherapie te kunnen volgen.
Starten met de cursus
Je kunt op elk moment van het jaar starten met deze opleiding Muziektherapie.
Studieduur
6 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt echter zelf bepalen of je sneller of langzamer leert. Je kunt huiswerk insturen tot 3 jaar na ontvangst van je cursus (als je kiest voor een cursus "+ Hulp docent").
Examen & Diploma
Open boek examen voor officieel Laudius-diploma
Je kunt thuis een open boek examen afleggen voor het officiële Laudius-diploma. Het examengeld bedraagt € 69,90 als je tijdens je cursusinschrijving (stap 2) al aangeeft het open boek examen te willen afleggen. Betaling in gemakkelijke termijnen. Je kunt de opleiding Muziektherapie gewoon in jouw eigen tempo afronden en aangeven wanneer je het examen wil afleggen (dagelijks mogelijk). Achteraf inschrijven voor het open boek examen kan ook, het examengeld bedraagt dan echter € 125,-.
Getuigschrift
Heb je gekozen voor de opleiding Muziektherapie met hulp van een docent, alle huiswerkopdrachten ingestuurd en hiervoor een voldoende beoordeling behaald (minimaal een 5,5)? Dan kun je het waardevolle Getuigschrift aanvragen. Je ontvangt dit fraaie document na betaling van € 28,50 thuis.
Uitleg cursusvarianten
Naar keuze:
Digitaal cursusmateriaal of Digitaal cursusmateriaal + gedrukt cursusmateriaal
Digitale cursus in Online Campus
- Je ontvangt binnen enkele minuten na je inschrijving per e-mail een inlogcode voor onze hypermoderne Online Campus. In deze digitale leeromgeving staat de cursus van je keuze klaar. Je kunt dus direct starten!
- Je kunt elke gewenste les apart downloaden en opslaan op je PC, laptop, smartphone, tablet of e-reader. Zelf printen kan uiteraard ook. Tevens kun je 24 uur per dag inloggen op onze digitale leeromgeving om de gewenste lessen direct te bekijken. Je hebt dus altijd en overal toegang tot je cursusmateriaal!
- Je vindt in de Online Campus geregeld handige nieuwe functies en aanvullende vakinformatie. Ook heb je de mogelijkheid om in contact te komen met medestudenten. Via de Online Campus kun je vragen stellen aan je docent en huiswerk ter correctie insturen (als je kiest voor een cursus met begeleiding van een docent).
Optioneel: Gedrukt cursusmateriaal
- Tegen kleine meerprijs cursus digitaal + in gedrukte versie
- Kwalitatief hoogwaardig, full-colour drukwerk in een fraaie cursusmap. Dit vormt een prachtig naslagwerk
- Het lesmateriaal is losbladig (handig voor onderweg).
Naar keuze:
Cursus met begeleiding van een persoonlijke docent of zelfstudie
De meeste cursisten van Laudius kiezen ervoor om te studeren met hulp van een persoonlijke docent. En dat is begrijpelijk: als je kiest voor hulp dan kies je voor perfecte begeleiding door ervaren vakdocenten: zorgvuldig geselecteerde vak-experts met jarenlange onderwijservaring of ervaring in het bedrijfsleven. Je kans van slagen is aanzienlijk hoger!
Dit betekent dat je via de Online Campus:
- Huiswerk ter correctie kunt insturen tot maar liefst 3 jaar nadat je jouw cursus hebt ontvangen. Op basis van het ingestuurde huiswerk kun je een getuigschrift aanvragen (bij een gemiddelde beoordeling van minimaal 5,5).
- Vragen over de lesstof aan je persoonlijke docent kunt stellen. Jouw vriendelijke docent beantwoordt geduldig al je vragen.
Naar keuze:
Met of zonder Open boek examen voor een diploma
Als je een examen wil afleggen, dan kun je bij Laudius voor veel cursussen een Open-Boek-Examen afleggen.
- Het examen wordt voor je klaargezet in de digitale leeromgeving. Je kunt deze thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving maken. Op deze manier hoef je geen last van zenuwen te hebben zodat je het beste resultaat kunt halen.
- Deze moderne vorm van examinering wordt in steeds meer landen toegepast. Je mag de lesstof er gewoon bij houden: het is belangrijk dat je het geleerde kunt toepassen. Als je slaagt voor dit examen dan ontvang je het Officiële Laudius Instituuts-Diploma: een waardevol document!
E-bibliotheek
In de Laudius E-Bibliotheek vind je 100 educatieve E-booksrondom de volgende thema's: carrière, communicatieve vaardigheden, management & strategie, office programma's & software, persoonlijke ontwikkeling, marketing & sales en ondernemen.
Interessant als aanvulling op de cursus die je bij ons volgt of om jezelf snel verder te ontwikkelen op andere vlakken. De aangeboden titels zorgen gegarandeerd voor direct toepasbare kennis, extra inspiratie en veel leesplezier!
ReadSpeaker
Met ReadSpeaker genereer je je eigen audiobestanden met state-of-the-art tekst-naar-spraak technologie. Het werkt heel eenvoudig: je selecteert tekst in je cursusmateriaal en zet dit met 1 druk op de knop om naar gesproken tekst, die je vervolgens op kunt slaan in mp3 formaat. Handig als je veel onderweg bent!
ReadSpeaker beschikt tevens over een voorleesfunctie. Selecteer een stuk tekst, druk op "voorlezen" en luister vervolgens op je gemak naar de geselecteerde tekst. Op deze manier neem je de leerstof nog sneller op en wordt leren nog leuker en gemakkelijker!
Inschrijven
- Kies de variant die bij je past
- Geen inschrijfgeld (elders € 30,-)
- 14 dagen vrijblijvend proberen
- Geld terug als je niet slaagt
Studieduur: 6 maanden