Inhoud - Natuurcoach opleiding
De opleiding Gezinscoach bestaat uit de volgende 8 modules:
Module 1 - Kennismaking
In deze eerste module maak je kennis met het werk van een gezinscoach en wordt uitgelegd wat er van je wordt verwacht binnen de opleiding Gezinscoach. Er wordt aandacht besteed aan het werkveld waarin je als gezinscoach kunt gaan werken en aan de vaardigheden die een gezinscoach gebruikt. Je leert ook over de historie van het beroep van de gezinscoach en waarom er in België aandacht wordt besteed aan verschillende vormen van pedagogische hulpverlening.
Module 2 - Opvoeden en opgroeien
Als gezinscoach is het belangrijk dat je op de hoogte bent van verschillende theorieën over opvoeden en opgroeien. Wanneer ouders vragen hebben over de opvoeding of ontwikkeling van hun kind, is het belangrijk dat je de kennis in huis hebt om deze te kunnen beantwoorden. Daarom worden in deze module verschillende theorieën aangereikt over opvoeden en opgroeien en leer je de basisprincipes van de pedagogiek.
Module 3 - Systemisch werken
Gezinnen bestaan uit allerlei verschillende mensen die met elkaar verbonden zijn. Die verbondenheid kan soms best ingewikkeld zijn en daarom wordt er in deze module aandacht besteed aan hoe deze verbindingen in gezinnen werken. Ook word je uitgedaagd om na te denken over je eigen (vroegere) gezin en hoe de relaties daar in elkaar zitten. Je leert in deze module omgaan met moeilijkheden in gezinsrelaties en hoe je inspeelt op problemen in de gezinsrelaties.
Module 4 - Op eigen kracht
Er wordt van jou als gezinscoach niet verwacht dat je zomaar alle problemen van gezinnen oplost. Je kunt immers niet toveren. Maar hoe zorg je ervoor dat gezinnen worden aangezet om aan de slag te gaan met de vragen en opgaven die ze ervaren? In deze module krijg je theorie en tools aangereikt die gezinnen helpen zelf aan de slag te gaan met de adviezen die je geeft. Het gaat daarbij om tools voor motiveren en het aanzetten tot gedragsverandering.
Module 5 - In gesprek met gezinnen
Als gezinscoach wordt van je verwacht dat je veel spreekt met verschillende gezinsleden en met de gezinnen als geheel. Gesprekken zijn de manier waarop je informatie van gezinnen ophaalt en verwerkt tot een analyse van het gezin. Je baseert je opvattingen over wat een gezin nodig heeft op de gesprekken met de gezinsleden. Het is daarom belangrijk dat je goede gesprekken kunt voeren. In deze module krijg je alle tools aangereikt die je nodig hebt om een duidelijk beeld van een gezin te kunnen verkrijgen en om te gaan met verschillende situaties die zich kunnen voordoen tijdens een gesprek. Met de zelfinzichtopdrachten en de huiswerkopdrachten kun je aan de slag met het oefenen van het voeren van gesprekken met de aangeboden technieken.
Module 6 - Inspelen op gezinsvragen
In deze module wordt verder ingegaan op het proces dat je als gezinscoach doorloopt met een gezin. Er wordt aandacht besteed aan het begrijpen van gezinsvragen en het concretiseren van deze vragen. Ook zul je leren hoe je deze vragen omzet in doelen waardoor het voor een gezin duidelijk is waaraan gewerkt moet worden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan jouw rol als gezinscoach. Je wordt uitgedaagd om te onderzoeken waar jouw eigen grenzen liggen en waar de professionele grenzen van een gezinscoach liggen.
Module 7 - Gezinsplannen schrijven
Toch gaat het werken van een gezinscoach niet alleen maar om het voeren van gesprekken. Het is ook belangrijk dat je op een juiste manier vastlegt waar je met een gezin aan werkt. Zo zorg je ervoor dat het voor jezelf, het gezin en alle betrokkenen duidelijk is wat het plan is, wat de doelen zijn en waar het gezin mee bezig is. Dit voorkomt dat er verschillende verhalen ontstaan of dat het gezin elke keer opnieuw het verhaal moet doen. Daarnaast verantwoord je met een gezinsplan wat je als gezinscoach precies doet en gedaan hebt. In deze module krijg je daarom meer kennis over het schrijven van een gezinsplan en waar je op moet letten om het voor iedereen begrijpelijk en leesbaar te maken.
Module 8 - Reflecteren
Wanneer je werkt met gezinnen werk je niet alleen met je professionele kennis en kunde, maar neem je ook altijd je eigen karakter, je eigen verleden en je eigen normen en waarden mee. Jouw reacties op situaties zijn even menselijk als de reacties van gezinsleden, alleen wordt van een gezinscoach verwacht dat er professioneel gehandeld kan worden en van gezinsleden niet. Het is daarom belangrijk dat je jezelf goed kent. Als gezinscoach reflecteer je op elk gesprek. Om te leren hoe je dit aanpakt, hoe je omgaat met moeilijke situaties en hoe je reflecteert op je aanpak, krijg je in deze module alle tools om te leren reflecteren.