Inhoud – Opleiding Doula
De thuisstudie Doula bestaat uit elf modules. Na afronding heb je de kennis in huis die je nodig hebt om als professionele doula aan de slag te gaan. De leerstof loodst je door zoveel mogelijk scenario’s die je in de praktijk kunt tegenkomen.
Module 1 – Wat is, kan en doet een doula: een introductie
In deze eerste module van de doula opleiding maak je kennis met het beroep Doula. Wat houdt het doula-zijn nu precies in? Je ontdekt wat de taken van een doula zijn, wat ze wel en niet doet en hoe je bijvoorbeeld een bekwame doula kan herkennen. Ook worden de redenen om een doula in te schakelen besproken, iets wat later ook handig kan zijn om te gebruiken op bijvoorbeeld je website of in je folders. Je krijgt in deze module een eerste indruk van hoe het is om als doula actief te zijn.
Module 2 – Fysiologische verloskunde
De tweede module verdiept zich in de fysiologische verloskunde. Anders gezegd: een normale zwangerschap, baring en kraamtijd. Alles wat natuurlijk verloopt zonder enige interventie van buitenaf. Het is belangrijk eerst het biologische proces te leren kennen en daarna pas alles wat daarvan afwijkt. Dit is de basis van verloskunde, waarvan je ook als doula op de hoogte moet zijn. Zo kun je je cliënt optimaal begeleiden.
Module 3 – Pathologische verloskunde
Alles wat tijdens een zwangerschap, bevalling of in het kraambed voor kan komen, noem je pathologische verloskunde. In deze module wordt uitgebreid ingegaan op ziekten en afwijkingen van de zwangerschap, bevalling of kraambed.
Module 4 – Communicatie
Goed communiceren met je cliënten en andere zorgverleners is belangrijk bij een taak als doula. Module vier gaat daarom uitgebreid in op de juiste manier van communiceren. Dit vergroot niet alleen de band met je cliënt, het heeft ook een positieve invloed op je zelfvertrouwen.
Module 5 – Geboorteplan en geboorteverslag
De basis van een doulabegeleiding is het geboorteplan waarin je alle wensen van je cliënt over de bevalling en kraamtijd vastlegt. Na de bevalling maak je een geboorteverslag. Dit is een weergave van de bevalling vanuit een door jou gekozen oogpunt. Het is geen medisch verslag, maar een zo objectief mogelijke weergave van de bevalling, zonder dat je je eigen mening toevoegt. Het verslag is van groot belang voor de ouders. Het is namelijk het verslag van de geboorte van hun kind. In module 5 wordt hier uitgebreid bij stil gestaan.
Module 6 – Voorbereidende gesprekken
Als doula voer je een aantal voorbereidingsgesprekken met je cliënt en haar eventuele partner. Het hoofddoel is het helder krijgen van hun wensen over de bevalling en kraamperiode. Het eerste gesprek gaat over het geboorteplan (module 5). Het aantal gesprekken dat je als doula met je cliënt voert, spreek je in onderling overleg af. In deze module wordt besproken welke inhoud de vervolggesprekken kunnen hebben. Niet elk onderwerp zal bij elke cliënt aan bod komen, maar het is wel belangrijk dat je als doula breed bent opgeleid.
Module 7 - Praktische vaardigheden
In deze module van de doula opleiding worden de praktische vaardigheden besproken. Zo leer je hoe je je voorbereidt op de bevalling van je cliënt. Er worden ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken besproken. De massagetechnieken die besproken worden zijn eenvoudig en kunnen door jou als doula worden uitgevoerd. Ook kun je ze aan de partner van je cliënt leren, zodat hij of zij ze kan toepassen. Je krijgt in deze module ook andere handvatten aangereikt om de partner te helpen je cliënt te ondersteunen. Ten slotte worden in deze module ook houdingen besproken waarin een zwangere vrouw haar weeën op kan vangen en houdingen waarin zij kan bevallen.
Module 8 - Vakgerichte informatie en vaardigheden
In deze module wordt achtergrondkennis voor een doula besproken. Je zet je eigen ervaringen rond zwangerschap en bevalling in, als je dit op een positieve manier kunt gebruiken. Je leert welke vaardigheden en producten je kunt inzetten bij de begeleiding van je cliënt. Bijvoorbeeld om de juiste sfeer te creëren of pijn te verlichten tijdens de zwangerschap en bevalling. Of naar wie of wat je je cliënt kunt doorverwijzen, als er expertise nodig is. Je leert wat pijnbeleving is en hoe je je beter kunt inleven in je cliënt.
Ook leer je welke vormen van pijnbestrijding er zijn en welke voor- en nadelen eraan kleven voor je cliënt en haar baby. In deze module wordt ook aandacht besteed aan het globale verloop van een thuisbevalling en een ziekenhuisbevalling, aan de eerste uren van de baby na de geboorte en aan het belang van een goede hechting tussen baby en ouders. Er wordt besproken hoe je een goede hechting kunt stimuleren. Ook is er aandacht voor de borstvoeding.
Module 9 - Geboortetrauma, verliesgeboorte en traumapreventie
In de 9de module van de doula opleiding leer je wat de minder leuke kanten zijn als doula. Je leert wat een geboortetrauma inhoudt, in alle vormen die er zijn, zodat je ze kunt herkennen en voorkomen. En hoe je om kunt gaan met de situatie waarin een cliënt die je gaat begeleiden al een geboortetrauma heeft. Je leert hoe je als doula je cliënten kunt begeleiden bij het verwelkomen, maar ook bij het eventueel overlijden van de baby tijdens de bevalling of vlak erna. Ook zulke heftige ervaringen komen, helaas, soms voor. Het is belangrijk dat je dan als doula bent voorbereid en weet hoe je met de situatie om moet gaan.
Module 10 - Ondernemerschap
Naast alle praktische en inhoudelijke zaken ben je als doula een zzp’er. Dit vergt de nodige voorbereiding, want er komt best wel wat op je af wanneer je een eigen bedrijf begint. Deze module bereidt je voor op de zakelijke kant van je doulabedrijf. Deze module kun je ook als naslagwerk zien.
Module 11 - Verrijking
Je hebt nu de eerste 10 modules van de doula opleiding gevolgd en bent wellicht al een eind op weg om een succesvolle praktijk als doula op te starten. Dit is slechts het begin, want er is nog zoveel meer te ontdekken, je eigen te maken om jezelf en je bedrijf te laten groeien. De laatste module van de doula opleiding biedt verrijking aan, zodat je meer en diepere kennis kunt opdoen in de loop van de tijd. Zoals het lopen van stage, het volgen van praktijkdagen en cursussen. Ook bijscholingen en de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een of meer doulagerelateerde websites of verenigingen. Met deze verrijkingen ben je nog beter in staat om je cliënt voor te lichten, op haar gemak te stellen en te luisteren naar haar wensen.