Inhoud- Autisme coach opleiding
De Autisme coach opleiding bestaat uit de volgende 8 modules:
Module 1 - Wat is een autismespectrumstoornis?
Deze module gaat over mensen met de autismespectrumstoornis (ASS). Deze doelgroep is boeiend: zij kijken anders naar de wereld dan mensen zonder ASS. In deze module wordt uitgelegd wat autismespectrumstoornissen zijn. Wat zijn de oorzaken en wat zijn de gevolgen van ASS? Hoe wordt de diagnose ASS gesteld? Daarnaast ga je kijken naar jezelf als coach van mensen met ASS. Wat doet een autismecoach? Welke doelgroep en werkplek vind je interessant? Welke pijlers zijn belangrijk voor iemand met ASS en welke basishouding meet je jezelf aan als je met deze doelgroep gaat werken?
Module 2 - Kenmerken van ASS
Iemand die met ASS is gediagnosticeerd heeft een aantal symptomen van ASS. De mate waarin deze symptomen voorkomen verschilt echter. De een heeft veel last van het ene symptoom, terwijl de ander weinig last heeft van dit symptoom, maar van een ander symptoom. Naast de ASS-symptomen hebben mensen met ASS ook positieve eigenschappen. In deze module ga je kijken naar deze kenmerken en positieve eigenschappen van mensen met ASS. Door middel van zelfinzichtopdrachten ga je kijken of en hoe deze kenmerken bij jou tot uiting komen.
Verder leer je werken met het autismeprofiel. Hiermee kun je kijken in welke mate de cliënt de kenmerken en positieve eigenschappen ervaart.
Module 3 - Ontwikkelingsfasen
Het is belangrijk om ASS vroeg te herkennen bij kinderen, omdat er dan in een vroeg stadium goede begeleiding kan worden ingezet. In deze module bespreken we de verschillen in de ontwikkelingsleeftijden van mensen met een gezonde ontwikkeling en mensen met een autistische ontwikkeling. We gaan van de babyfase naar de volwassenheid. Ook voeg je je eigen ontwikkelingsverslag aan je portofolio toe. Hoe was jouw ontwikkeling van baby tot volwassene? Het is goed om je hierin te verdiepen, want je hebt zelfinzicht nodig om een ander goed te kunnen begrijpen.
Module 4 - Gesprekstechnieken
Gesprekken voer je vaak de gehele dag door, of je nu thuis bent met je gezin of in een vergadering op je werk bent. Het is onmogelijk om niet te communiceren. Gesprekken verlopen elke keer anders. Meestal verlopen deze gesprekken spontaan, maar in een coaching sessie kan je ook bewust bepaalde gesprekstechnieken inzetten, zoals luisteren, samenvatten, doorvragen, directheid en modelleren, om het gesprek te sturen of leiden. Deze module staat in het teken van veel oefenen.
Module 5 - Probleemgebieden van mensen met ASS
Mensen met ASS kunnen veel stress ervaren als problemen zich opstapelen. Er kunnen problemen spelen op emotioneel gebied, zoals het herkennen van eigen en andermans gevoelens. Maar ook op cognitief gebied, zoals concentratieproblemen of problemen niet kunnen oplossen. Daarnaast kunnen er problemen zijn op sociaal vlak, zoals het aangaan of onderhouden van contacten. In deze module wordt beschreven tegen welke problemen mensen met ASS aanlopen op de verschillende gebieden. Verder wordt de kern van het probleem besproken., om zo de juiste hulpmiddelen en methoden te kunnen inzetten.
Module 6 - Het hulpverleningsplan
In deze module kom je te weten welke route je kunt volgen vanaf het kennismakingsgesprek totdat je de hulpverlening afrondt. Je begint met een kennismakingsgesprek. Hierbij is de eerste indruk die de cliënt van de coach en de werkruimte krijgt, erg bepalend. De cliënt zal bij een goede eerste indruk voor jou kiezen als coach. Daarna volgt het intakegesprek en de sessies waarin je op zoek gaat met de client naar de kern van zijn probleem. Na een paar gesprekken wordt steeds helderder waaraan de cliënt wil werken en hoe hij dit wil doen. Dit wordt vastgelegd in een hulpverleningsplan, een werkplan met daarin de doelen van de cliënt. In deze module krijg je handvatten aangereikt waarmee je het gehele proces vanaf het kennismakingsgesprek tot en met het schrijven van het hulpverleningsplan kunt vormgeven.
Module 7 - Methoden en interventies
Een cliënt komt bij je met een probleem. Dit probleem wordt vertaald naar een hulpvraag. In het hulpverleningsplan wordt er gekeken met welke methoden en hulpmiddelen je deze hulpvraag kan beantwoorden. In deze module worden veel methoden en hulpmiddelen behandeld die je kan inzetten als coach in de begeleiding en ondersteuning van mensen met ASS.
Module 8 - Reflectie
Een respectvolle benadering van cliënten begint bij het creëren van een visie. In een visie wordt geformuleerd hoe je met jezelf en de ander wil omgaan. In deze module leer je allereerst hoe je een visie kan bepalen op je eigen coaching praktijk. Je gaat bepalen wat je over vijf jaar bereikt wil hebben met je praktijk. Ook ga je kijken hoe je een visie kunt creëren op je bejegening van de cliënt. In de relatie met je cliënt ga je kijken op welke manieren je een bepaalde situatie kan benaderen. Nadat je dan gehandeld hebt, ga je reflecteren op je gedrag. Ook ga aan de slag met zelfreflectie. Je gaat onderzoeken welke patronen je meeneemt uit je verleden, wie je nu bent en waar je naar toe wil. Ten slotte komt in deze module het reflectieverslag aan bod. Je leert op welke manier je een goed reflectieverslag kan schrijven.