
Ontdek de enorme kracht van beïnvloedingspsychologie: hoe maak je er gebruik van?
Wij beïnvloeden elkaar de hele dag door: een verkoopsters geeft een proefmonstertje zodat jij het product koopt, je tekent een buurtpetitie omdat jij de buren zo aardig vindt en als een goede vriend enthousiast is over een nieuwe lunchzaak, ga jij daar eten.
Vaak zijn we ons helemaal niet bewust dat we beïnvloeden en beïnvloed worden – en dat is zonde. Want als je snapt hoe het werkt, kan je het denken en gedrag van anderen én jezelf positief sturen. In dit blogartikel vertellen we je daarom meer over beïnvloedingspsychologie en ontdek je zeven effectieve beïnvloedingstechnieken. Doe er je voordeel mee!
Wat is beïnvloedingspsychologie?
Beïnvloedingspsychologie onderzoekt hoe we elkaar (on)bewust sturen, overtuigen en overhalen om een bepaalde keuze te maken: van het kopen van een kledingstuk tot het stemmen op een politieke partij. Het is erg waardevol als je snapt wat er onder de oppervlakte gebeurt, want dan kun je effectiever overtuigen, motiveren en communiceren. Ook begrijp je beter waarom jij bepaalde keuzes maakt en kun jij je weren tegen ongewenste beïnvloeding.
Of je nu werkt in marketing & communicatie, public relations, onderwijs of de zorg, of simpelweg nieuwsgierig bent naar hoe mensen elkaar dagelijks beïnvloeden: kennis over dit onderwerp komt altijd van pas. We zouden bijna zeggen – het is een must!
Zeven ijzersterke beïnvloedingstechnieken
Deze technieken zijn gebaseerd op de zeven universele principes van beïnvloeding van Robert Cialdini, een pionier en expert binnen de beïnvloedingspsychologie.
1. Wederkerigheid
Wanneer we iets ontvangen - een compliment, een tip, een cadeautje - dan zijn we vaak geneigd om iets terug te doen. Stel dat je als teamleider een medewerker een oprecht compliment geeft over zijn werk. Hij voelt zich daardoor gewaardeerd en zet (onbewust) zijn beste beentje voor.
2. Sociale bewijskracht
Of we het willen of niet, we laten ons regelmatig beïnvloeden door het gedrag en de mening van de meerderheid. Als je bijvoorbeeld een nieuw koffiezetapparaat zoekt, lees je eerst online reviews en kies je waarschijnlijk het product dat de meeste positieve beoordelingen heeft gekregen. En staat er een lange rij voor een restaurant? Dan denk je waarschijnlijk: hier ga ik ook eens eten.
3. Autoriteit
We nemen sneller iets aan van mensen die we als autoriteit beschouwen, zoals een wetenschapper, arts of politieagent, maar ook influencers of beroemdheden. Hier wordt handig gebruik van gemaakt in bijvoorbeeld reclames. Wanneer een verjongingscrème door iemand in een witte jas wordt aangeprezen, zijn we sneller overtuigd van de goede werking van het product.
4. Sympathie
Vinden we iemand sympathiek en voelen we een klik? Dan laten we ons sneller door diegene overtuigen. Denk aan een aardige, behulpzame verkoper: bij twijfel zeg je eerder ja. De vriendelijkheid moet wel oprecht zijn. We hebben snel door wanneer mensen toneelspelen – en dan werkt deze beïnvloedingsstrategie eerder averechts.
5. Schaarste
Dit is een bekende beïnvloedingstechniek in de reclamewereld. We laten ons telkens weer verleiden door teksten als ‘slechts een klein aantal beschikbaar’ of ‘tickets bijna uitverkocht’, want we willen niet graag iets mislopen.
6. Consistentie
De meeste mensen willen graag consistent zijn. Als we eenmaal een keuze hebben gemaakt, willen we bij ons standpunt blijven. Inspelen op die behoefte aan consistentie is een slimme manier om iemand stap voor stap te overtuigen. Een vriend vraagt bijvoorbeeld: vind je duurzaamheid belangrijk? Als jij instemmend antwoord kan de volgende vraag zijn: dan vind je het vast goed om vanavond vegetarisch te eten. De kans is groot dat je ook dan instemmend knikt.
7. Eenheid
Doorgaans laten we ons sneller beïnvloeden door mensen waarmee we ons identificeren, die we ‘als één van ons’ beschouwen. Reclamebureaus zijn dol op deze strategie om een bepaalde doelgroep aan te spreken. Een sportschoenenmerk kan bijvoorbeeld een foto van een hardloper plaatsen op social media met de tekst ‘Wij hardlopers weten: de juiste schoenen maken het verschil.’
De opleiding Beïnvloedingspsychologie
Wil jij je graag verder verdiepen in dit fascinerende onderwerp? Dan is de opleiding Beïnvloedingspsychologie van Laudius wat voor jou. Je ontdekt hoe je alle beïnvloedingstechnieken toepast in de praktijk en zo je beïnvloedingsvaardigheden verbetert – subtiel, eerlijk en zonder trucjes. Omdat beïnvloeding een grote rol speelt in marketing en communicatie, vind je het misschien ook leuk om een kijkje te nemen bij onze opleidingen Marketing & Communicatie. Aan jou de keus!