Docent in de spotlights: Sandra Oprel

Onze docenten zijn stuk voor stuk getalenteerde personen met enorm veel ervaring en kennis. Zo ook Sandra Oprel. Zij was vertaalster, werkte op Barbados voor het grootste verhuurbedrijf van het Caraïbisch gebied voor artikelen die je nodig hebt voor evenementen en runt tegenwoordig de Paarden Oppas Service. Daarnaast is zij docent bij Laudius en werkt zij als Copywriter. Tijd om nader kennis te maken met Sandra.

Ik ben ooit begonnen als vertaalster Engels-Nederlands/Nederlands-Engels en heb in Engeland gewoond en gewerkt. Daar heb ik mijn toenmalige man ontmoet, die uit Barbados kwam. Toen wij later samen met onze drie kinderen in Barbados gingen wonen, werkte ik daar eerst als vertaalster. Dit beroep is toch vrij eenzaam van aard en daarom koos ik ervoor om een carrière switch te maken. Ik ging aan de slag bij het grootste verhuurbedrijf van de Caribbean. Hier kon je alles huren wat je maar nodig hebt voor het organiseren van evenementen. Ik coördineerde de projecten en begeleidde mensen in het organiseren van feesten. Er ging een wereld voor me open, want wát is het leuk om feesten te organiseren! Ik merkte dat wanneer je je empathisch opstelt naar je klanten, je hier een hoop voor terug krijgt. Wanneer je iemand een mooie dag bezorgt, geeft dit niet alleen veel voldoening: je wordt vaak ook teruggevraagd om andere evenementen te organiseren. Door figuurlijk mee te leven met iemand en professioneel weet te organiseren, leef je vaak ook letterlijk mee: van verlovingsfeestje naar bruiloft, van doopfeest naar jubilea. Een bijzonder moment was toen ik een man hielp met het organiseren van zijn 50-jarige huwelijksjubileum. Het noodlot sloeg toe: 10 dagen voor het feest overleed zijn vrouw. Dat is natuurlijk verschrikkelijk. Ik kon hem alsnog helpen, alleen organiseerde ik nu een begrafenis in plaats van een huwelijksjubileum. Uiteindelijk werd het een mooi feest waar het leven van zijn vrouw gevierd werd, door alle bijzondere herinneringen die gedeeld werden door de aanwezigen.

Uiteindelijk verhuisde Sandra terug naar Nederland en begon ze voor Laudius te werken

Ik zag een vacature voor Ghost writer voor de cursus Evenementen Organisatie en het leek me interessant om zo mijn kennis en ervaring te delen. Bij het samenstellen van de cursus heb ik ook goed gekeken naar de actualiteiten.  Zo waren er toentertijd een aantal evenementen helemaal misgelopen, zoals bijvoorbeeld dat Dance Feest wat uitmondde in strandrellen bij Hoek van Holland. Daarnaast las ik in de krant een artikel over een plaatselijk evenement waar personen in een rolstoel niet aan konden deelnemen door het gebrek aan bepaalde voorzieningen. Toen heb ik de belangenverenigingen van mensen met een beperking benaderd en hen gevraagd waar zij tegenaanlopen. Op deze manier wil ik toekomstige evenementenorganisatoren goed voorbereiden op hun functie, want het is belangrijk om overal rekening mee te houden wanneer je evenementen organiseert.

Het lesgeven bevalt Sandra prima en dit combineert ze met een aantal andere activiteiten

Het lesgeven bij Laudius bevalt me heel goed, ik kan het prima combineren met mijn werk als onderneemster. Ik run de Paarden Oppas Service. Dit is een bemiddelingsbureau voor paardenhouders en paardenverzorgers. Wanneer paardenhouders op vakantie gaan en er paarden thuisblijven, gaat één van mijn 150 Hippische Verzorgers vanuit het huis van de paardenhouder zorgen voor de paarden en andere huisdieren. Ook in deze branche merk ik dat het heel belangrijk is om goed naar andere mensen te luisteren. Met mijn bedrijf bemiddel ik voor klanten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië en zelfs Zuid-Amerika! Daarnaast werk ik als Copywriter en schrijf ik over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van een all inclusive vakantie in Egypte tot Labradors, Luchtreinigers en Lifehacks voor ondernemers.

Sandra kiest bewust voor een werkend leven vol afwisseling

Ik hou van afwisseling en ik vind het leuk om te schakelen, dit houdt mijn geest soepel. Sparren en advies geven is iets wat ik graag doe met en voor mijn cursisten bij Laudius. Soms zie ik grote verschillen tussen cursisten. Waar de één veel moeite doet voor een opdracht, doet de ander dat niet. Ik spreek mensen daar ook op aan en geef graag complimenten aan mensen die veel moeite doen en andere studenten voorzie ik van de juiste feedback van hoe het beter kan.

Hoewel Evenementen Organisatoren de afgelopen periode minder werk hadden komt dit nu weer op en Sandra weet heel goed te verwoorden waarom dit beroep zo interessant is.

Als Evenementen Organisator en Wedding Planner werk je voornamelijk met mensen die vrolijk zijn, dit maakt het beroep erg leuk. Vaak hebben mensen ideeën, maar weten ze niet hoe ze deze naar praktische punten moeten vertalen. Het is dan leuk om mensen hierin te begeleiden en gerust te stellen. Bovendien is het heel mooi om, in het geval van een bruiloft, te kunnen bijdragen aan de mooiste dag van iemands leven.

Mensen vergeten vaak dat je ook bedrijfsfeesten kan organiseren. Cursisten geven meestal de voorkeur aan het organiseren van particuliere feesten en vergeten dat het geven van een bedrijfsfeest ook heel leuk kan zijn. Bij een bedrijfsfeest kun je net zo goed creatief zijn, je kunt de medewerkers betrekken in bijvoorbeeld een pub quiz of een eigen musical of cabaret uitvoering met mensen uit het bedrijf. Er is een hoop te verzinnen en het verdient ook nog eens erg goed.

Ben jij door Sandra ook enthousiast geraakt en wil je ook aan de slag als Evenementen Organisator of weddingplanner? Bekijk dan meteen even onze opleidingen Evenementen Organisator en Wedding Planner.